Clam chowder
Efter enorma påtryckningar och förfrågningar faller jag för grupptrycket och publicerar receptet för min Clam chowder.
Vad behövs?
Musslor (En påse är lagom för två pers, är ni fler klarar ni nog av matematiken själva.)
Vin, vitt (En flaska matlagningsvin brukar räcka för en påse.)
Potatis (1,5-2 per person)
Bacon (halvt paket per person)
Lök (Helst charlotten-, men gul funkar bra)
Fänkål
Vitlök (mängd efter tycke)
Buljongtärningar
Börja med att finhacka potatis och koka denna med buljongen tills det blir grötaktigt, potatisen ska alltså koka sönder. Själv brukar jag finhacka någon/några klyftor vitlök och koka tillsammans med potatisen
Skrubba musslorna, och plocka bort de döda. Är de öppna är de ofta döda, men är ni osäkra, spola vatten på dem och se om de gapar eller stänger munnen. Koka musslorna i ca 5 minuter, i vinet, eventuellt kan man ha lite vitlök även här, eller tills alla musslor öppnat gapet, och plocka sedan upp dem med hålslev. (Eller fingrarna om ni vill, men det verkar dumt.) De musslor som nu är stängda bör åka raka vägen i soporna. Har man fler påsar kokar man en i taget. Det blir en härligt mustig fond i så fall.
Stek bacon, lök, fänkål och vitlök. När potatisen är grötig heller man i det stekta i potatisen och låter det koka ihop, och sedan låter man det koka ihop med musselfonden. Häll sedan på musslorna och servera. Mycket smaskigt.
Till detta passar aioli bra. Denna gör man som följer:
Tag en äggula, 2-3 teskedar dijonsenap och vitlök efter smak. Vispa ihop detta. Vispa sedan i olivolja, det går ca 3-4 dl till en äggula. Häll på oljan sakta och efterhand, annars skär sig aiolin och blir mer en äggoljesås. Klicka i lite av den färdiga produkten i din tallrik chowder. Ha gärna något vitt bröd till så att du kan få upp det sista ur tallriken.
Vad behövs?
Musslor (En påse är lagom för två pers, är ni fler klarar ni nog av matematiken själva.)
Vin, vitt (En flaska matlagningsvin brukar räcka för en påse.)
Potatis (1,5-2 per person)
Bacon (halvt paket per person)
Lök (Helst charlotten-, men gul funkar bra)
Fänkål
Vitlök (mängd efter tycke)
Buljongtärningar
Börja med att finhacka potatis och koka denna med buljongen tills det blir grötaktigt, potatisen ska alltså koka sönder. Själv brukar jag finhacka någon/några klyftor vitlök och koka tillsammans med potatisen
Skrubba musslorna, och plocka bort de döda. Är de öppna är de ofta döda, men är ni osäkra, spola vatten på dem och se om de gapar eller stänger munnen. Koka musslorna i ca 5 minuter, i vinet, eventuellt kan man ha lite vitlök även här, eller tills alla musslor öppnat gapet, och plocka sedan upp dem med hålslev. (Eller fingrarna om ni vill, men det verkar dumt.) De musslor som nu är stängda bör åka raka vägen i soporna. Har man fler påsar kokar man en i taget. Det blir en härligt mustig fond i så fall.
Stek bacon, lök, fänkål och vitlök. När potatisen är grötig heller man i det stekta i potatisen och låter det koka ihop, och sedan låter man det koka ihop med musselfonden. Häll sedan på musslorna och servera. Mycket smaskigt.
Till detta passar aioli bra. Denna gör man som följer:
Tag en äggula, 2-3 teskedar dijonsenap och vitlök efter smak. Vispa ihop detta. Vispa sedan i olivolja, det går ca 3-4 dl till en äggula. Häll på oljan sakta och efterhand, annars skär sig aiolin och blir mer en äggoljesås. Klicka i lite av den färdiga produkten i din tallrik chowder. Ha gärna något vitt bröd till så att du kan få upp det sista ur tallriken.
9 Comments:
Grupptryck? Har du haft den samlade fiskeflottan hängdes utanför dörren skanderande slagrop om att nån borde se till att Svensson köper mer fisk..?
Bacon & musslor = intressant kombination. Aioli med mycket vitlök älskar jag. Det här ska nog bli bra. Fast du är en lyxlirare: 449 kr/kg för färska pilgrimsmusslor.
Sa jag tack för receptet?
Anna>>
Blåmusslor funkar utmärkt, ca 60:-/kilo för färska.
Du skulle ha hört talkörerna som har väckt mig på morgnarna och krävt receptet.
Jag tror inte att du sade tack för receptet.
Halleluja! Du är en riktig julängel, Johan. ;D
Super! Ska se till att laga detta någon gång.
Fast jag har aldrig lyckats med egen aioli, det blir alltid äggoljesås i stället, oavsett hur långsamt jag vispar ned oljan. Dessutom finns det så grymt god färdig aioli att köpa (t ex från din pappas affär) att det nästan känns onödigt jobbigt att göra egen.
Alison>>
Du ska inte vispa långsamt, snarare tvärtom, det är oljan som ska i långsamt. Funkar bra att göra i matberedare, men, du ska, som sagt, droppa i lite olja i taget.
Kan du inte sätta Carl på att vispa? ;-)
Blåmusslor för 60 pix.
Synd jag inte läste det innan jag hann beställa. Men, men... man ska inte snåla på råvarorna, sägs det ju.
Då får du nog otroligt smaskiga musslor.
Det bidde inte så dumt det där. Du ligger helt klart på plus.
Hur ser din receptsamling ut när det gäller marulk? Närmare bestämt 3 kg av den delikatessen.
a. van achtersnurra>>
Ligger på plus? Inte illa.
Marulk gillar jag först och främst att grilla, annars att steka i stekjärn, penslat med tigersås. Annars kan jag garantera att jag kan rota fram lite recept, med en far som fiskhandlare är det inte helt omöjligt.
Skicka en kommentar
<< Home