Pesto
Ett recept jag fått önskemål om för länge sen, men glömt bort att förmedla är mitt pestorecept. Är det då inte passande att jag skriver det här?
Vad behövs?
3 dl basilikablad
1/2 dl färskriven parmesan
1/2 dl färskriven pecorino
1 dl pinjenötter
ca 1 dl olivolja
vitlök efter smak
1 knivsudd salt
Fundamentalisterna gör detta i mortel, själv gör jag det i matberedare.
Mixa basilika, pinjenötter, vitlök och några droppar olja. Lägg ner allting helt i matberedaren och kör länge så att det blir ganska finhackat, men några fulhackade bitar gör ingenting.
När detta är gjort kör man i resten av olivoljan, låt det strila i, kör inte allt på en gång.
Sist, men inte minst, kör du i ostarna. Själv tycker jag att det blir godast om man grovriver osten så att det blir lite större bitar i peston. Lite salt har du i också. Saltandet kan vara svårt. Pecorinon är salt i sig, men även om det smakar för salt direkt när du är klar med peston så mildras saltsmaken om den får stå en dag i kylen.
Hoppas att det smakar. Vad ni använder peston till vet ni bäst själva.
Vad behövs?
3 dl basilikablad
1/2 dl färskriven parmesan
1/2 dl färskriven pecorino
1 dl pinjenötter
ca 1 dl olivolja
vitlök efter smak
1 knivsudd salt
Fundamentalisterna gör detta i mortel, själv gör jag det i matberedare.
Mixa basilika, pinjenötter, vitlök och några droppar olja. Lägg ner allting helt i matberedaren och kör länge så att det blir ganska finhackat, men några fulhackade bitar gör ingenting.
När detta är gjort kör man i resten av olivoljan, låt det strila i, kör inte allt på en gång.
Sist, men inte minst, kör du i ostarna. Själv tycker jag att det blir godast om man grovriver osten så att det blir lite större bitar i peston. Lite salt har du i också. Saltandet kan vara svårt. Pecorinon är salt i sig, men även om det smakar för salt direkt när du är klar med peston så mildras saltsmaken om den får stå en dag i kylen.
Hoppas att det smakar. Vad ni använder peston till vet ni bäst själva.
1 Comments:
Tips för de som inte vill ha en lite fräschare pesto: byt ut en del av olivoljan mot citronjuice. Färskpressad, såklart. Blir supergott och ger en extra "stingyness" till peston.
/Inger
Skicka en kommentar
<< Home